Poradňa Varné dosky


Autor: Ondrej | Vložené: 10.10.2013 000 08:16 | Témy: Poradňa Varné dosky

Ondrej

Ondrej

Rozpoznanie veľkosti hrnca má každá indučná doska?

Dobrý deň. Na otázku "Čo je zozpoznanie veľkosti hrnca?" pri indukčných doskách už odpoveď máme, ale nie pri každen indukčnej doske, je v popise uvedené, že rozpoznáva veľkosť hrnca. Znamená to, že nie každá indukcia rozozná veľkosť hrnca a dáva prúd do celého priemeru cievky bez rozdielu na veľkosť hrnca? Ak áno, potom je takáto doska neekomická, lebo síce nezohreje nič iné okrem hrnca, ale zbytočne vytvára väčšie magnetické pole ako je potrebné.

  • Kristína Burešová

    Kristína Burešová

    10. októbra 2013

    Dobrý deň,
    Keďže princíp indukčnej varnej dosky je, že vzniká teplo iba tam, kde sa dotýka varná zóna s plochou hrnca.Neexistuje žiadna indukčná varná doska, ktorá túto funkciu nemá. Potom to nie je indukčná varná doska, ale sklokeramická. Ďakujem Kristína Burešová

    • Bola pre vás táto odpoveď užitočná?
    • Áno
    • Nie
    • Ondrej

      10. októbra 2013 - Ondrej

      Nechápeme sa celkom. Samozrejme, že teplo vzniká iba v hrnci (fyzikálne zákony vzniku tepla prechodom elektromagnetického poľa cez železo je jasný), ale 1 varná plocha má istý priemer, čiže taký istý priemer je aj cievky, ktorá vytvára elektromagnetické magnetické pole. Ale ak napr. položím na varnú plochu s priemerom 20 cm hrniec s priemerom 10cm, bude mi cievka vytvárať elektromagnetické pole o priemere 20 cm alebo iba o priemere 10cm, čiže iba pod hrncom? To znamená: bude potrebný pri menšom priemere hrnca rovnaký prúd na vytvorenie elektromagnetického poľa alebo veľkoť prúdu bude prispôsobená priemeru hrnca? Ak berieme v úvahu, že nastavíme rovnaký stupeň ohrevu na doske.


    • Kristína Burešová

      10. októbra 2013 - Kristína Burešová

      Dobrý deň,
      Ak ste si čítali moju odpoveď vyššie, zistili by ste odpoveď na Vašu ďalšiu obšírnejšiu otázku a to: vzniká teplo iba tam, kde sa dotýka varná zóna s plochou hrnca.

      Ak máte pochybnosti o fungovaní indukčnej varnej dosky, napíšem Vám definíciu fungovania:

      Ako indukcia funguje?
      Indukčný ohrev funguje na princípe elektromagnetického striedavého poľa, ktoré sa vytvára pomocou indukčných cievok pod sklokeramickou doskou. Magnetické pole prechádza sklokeramikou a indikuje tepelnú energiu priamo v hrubom dne hrnca alebo panvice. Vďaka tomu vzniká teplo iba tam, kde sa dotýka varná zóna s plochou hrnca.

      Indukcia verzus špirála
      Rozdiel medzi konvenčnou ohrevnou špirálou a indukčným ohrevom je v spôsobe prenosu tepelnej energie. Pri varení na konvenčnej špirále je teplo, ktoré produkuje, prenášané cez rozžeravenú sklokeramiku do hrnca a tak sa zohrieva jeho obsah. Na druhej strane, pri varení s indukciou sa ohrieva iba potrebná časť varnej zóny, čím je zaistená maximálna energetická účinnosť.

      Každá indukčná varná zóna je vybavená funkciou automatického rozpoznávania veľkosti varných nádob. Až po umiestnení hrnca na varnú zónu sa začne ohrievať jeho dno. Systém automaticky rozpozná, keď sa na varnej zóne nachádza nádoba. Len čo je nádoba odstránená, varná zóna sa automaticky vypne. Pretože sa zahrieva iba skutočne potrebná plocha varnej zóny, je tento spôsob energeticky úspornejší.

      Navyše ostatná časť varnej zóny zostáva počas varenia chladná, preto sa vám vystreknutý olej či vykypené mlieko nikdy nepripália a môžete ich jednoducho odstrániť. Riad, ktorý pri varení s indukciou používate, musí byť vyrobený z takzvaných feromagnetických materiálov, medzi ktoré patrí napríklad oceľ, smaltovaná oceľ alebo liatina. To, či je váš riad vyrobený z feromagnetického materiálu, zistíte najjednoduchšie tak, že priložený magnet by sa mal udržať na dne hrnca.


      Ak by Vám tieto informácie nestačili, prosím prezrite si podrobnejšie informácie o fungovaní indukcie: http://fyzika.utc.sk...

      Ďakujem Kristína Burešová








    • Ondrej

      13. októbra 2013 - Ondrej

      Stále sa nechápeme. Opakujem sa znovu: samozrejme, že vzniká teplo iba tam, kde je hrniec, ale to neznamená, že magnetické pole je iba pod priemerom hrnca.
      Jeden postreh prispievajúceho: "automaticke rozpoznanie velkosti hrnca je len hlupa slovna hracka. Kedze pod doskou su velke cievky cyklujuce magneticke pole, tak to pole zasahuje iba kovove, magneticke predmety.
      Kto ale indukciu doma ma, ten vie ze ak vychyli hrniec tak, aby zakryval polovicu pola, tak podla wattmetra prikon nepoklesne a varenie sa podstatne spomali. Takze ziadne automaticke rozoznanie neexistuje."

      Skusali ste vychylit hrniec, aby zasahovala do kruhom vyznaceného poľa na doske iba napriklad polovica hrnca a ďalšia polovica bola mimo? Ak v tom prípade poklesol príkon dosky je to funkcia rozpoznania veľkosti hrnca, ak ovšem nepoklesol, je to iba zavádzanie ľudí.
      Budem ku vám otvorený: buď tomu nechápete a máte naštudovanú iba teóriu alebo sa vyhýbate odpovedi.


    • Ondrej

      16. októbra 2013 - Ondrej

      Ako vidím, musím si odpovedať sám na moju otázku, keďže po neuspokojení vašimi odpoveďami som musel hľadať ďalej. Nakoniec som sa nakontaktoval na pracovníka Customer Care & Service support CZ & SK pre Eektrolux, ktorý mi všetko objasnil po jeho odpovedi je jasné, že o čom píšete, tomu nerozumiete ( je tu na poradni potrebné mať fundovaných odboníkov, nie len niekoho, aby skopíroval pripravené odpovede niekde z googla ). Aby ste sa do budúcna poučili, čo to vlastne rozpoznanie veľkosti hrnca je a že ho NEMAJÚ všetky indukčné dosky a pre potreby záujemcov o indukčné dosky, preposielam odpoveď: Na našich internetových stránkách a v našich katalozích se pod textem "Rozpoznání velikosti nádobí" rozumí funkce, kdy varná desky sama připíná další závity vynutí a proto tuto funkci mají pouze vyšší modely. Po technické stránce se pokusíme vše objasnit takto:

      Pod sklem je "cívka" s jedním vynutím a průměrem 15 cm, ta indukuje pole ve vhodném nádobí umístěném nad ní na skle (tím nádobí ohřívá). Pokud na sklo postaví zákazník nádobí o průměru 15 cm, je cívka plně využita a odebírá například 6A. Pokud na sklo položím větší nádobu, cívka stále odebírá své maximum a tedy 6A (maximální příkon je omezen výkonovou elektronikou). Pokud na sklo položíme menší nádobu, je množství indukované energie menší a proto je i příkon cívky / varné desky nižší a klesne.

      To co označujeme jako "Rozpoznávání velikosti nádobí" je případ, kdy pod sklem je cívka s průměrem 15 cm, kolem ní je cívka s průměrem 18 cm a kolem ní je cívka s průměrem 21 cm. Po vložení vhodného nádobí na sklo varná deska aktivuje cívku s průměrem 15 cm a změří protékající proud, následně aktivuje současně s první cívkou i cívku druhou s průměrem 18 cm a změří protékající proud. Pokud je proud vyšší, potom je i nádobí větší a druhá cívka zůstane připojena. Následuje test se třetí cívkou. Připnutí druhé, třetí cívky se zakládá na odběru proudu a důležité je "podstatné" navýšení příkonu. Pokud tedy na první cívku bude protékající proud 4.5 A a na první a druhou 4.7A je nárůst proudu zanedbatelný a druhá cívka nebude připojena. Samotný výpočet není snadnou záležitostí a nebudeme ho zde popisovat.


    • Kristína Burešová

      16. októbra 2013 - Kristína Burešová

      Dobrý deň p. Ondrej,
      Ospravedlňujem sa, ale nie som výrobca indukčných varných dosiek ani technický pracovník na linke podpory pre zákazníkov pre dané firmy. Toto je ´poradňa´ nie ´Service support´. Naši dodávatelia nám poskytujú informácie uvedené v ich katalógoch.
      Ďakujem Kristína Burešová


Táto otázka už bola uzavretá, pretože na ňu nikto počas posledných 90 dnů neodpovedal.

Ak sa chcete opýtať na niečo iné, položte novú otázku.