Ako vybrať varnú dosku?

Varná doska je jedným z najdôležitejších spotrebičov každej kuchyne, ak nie tým úplne najdôležitejším. Výber varnej dosky by ste preto nemali podceniť. Hoci jej hlavnou funkciou je produkovať teplo, niektoré typy idú oveľa ďalej a dokážu z obyčajného varenia vytvoriť doslova neobyčajný zážitok.

Varná doska je jedným z najdôležitejších spotrebičov každej kuchyne, ak nie tým úplne najdôležitejším. Výber varnej dosky by ste preto nemali podceniť. Hoci jej hlavnou funkciou je produkovať teplo, niektoré typy idú oveľa ďalej a dokážu z obyčajného varenia vytvoriť doslova neobyčajný zážitok.

Doba čítania 12 min.
Jakub, redakcia Heureka.sk

Video nákupný rádca

Varná doska a jej typy

Plynová

Plynová varná doska je starou dobrou klasikou, na ktorú mnoho ľudí a profesionálnych kuchárov nedá dopustiť. Je totiž cenovo dostupná, dobre sa na nej reguluje rýchlosť ohrevu a pri otočení gombíkom môžete okamžite upraviť silu plameňa.

Vďaka zabudovanej poistke sa nemusíte báť manipulácie s plynom. Pokiaľ sa teda stane, že vám na platni pretečie napr. hrniec s cestovinami, a voda tak uhasí oheň, poistka varnej dosky automaticky zastaví prívod plynu. Najčastejšie disponujú elektrickým zapaľovaním, ktorého podstatou je elektrický výboj, ktorý platničku zapáli. Stačí len otočiť kolieskom a zatlačiť ho. Tento spôsob zapaľovania ale vyžaduje zapojenie dosky do elektrickej siete. Na klasické ručné zapaľovanie potrebujete zápalky alebo zapaľovač.

  • Okamžité zahriatie

  • Automatické zapaľovanie

  • Plameň sa rýchlo a ľahko reguluje

  • Horšie sa udržuje

  • Plyn vytvára vlhký a mastný povrch

  • Nutnosť prípojky plynu či pripojenie k propán-butánu

Plynové varné dosky

Indukčná

Indukčná varná doska je v porovnaní s ostatnými druhmi ohrevu najefektívnejšia a strata tepla je minimálna, výrobcovia uvádzajú maximálne 10 %. Teplo totiž nie je rozptyľované do okolia, ale zahrieva sa iba dno hrnca pomocou magnetickej technológie. Akonáhle teda odstránite hrniec z varnej dosky, ohrev sa okamžite ukončí a platnička rýchlo vychladne. Indukčný ohrev je tiež zo všetkých druhov ohrevov najrýchlejší. Pri varení na indukcii je však nutné používať špeciálne riady na indukciu s feromagnetickým dnom.

Čo sa týka technologického pokroku, práve indukčné varné dosky za sebou nechávajú všetky ostatné typy. Mnohé majú množstvo moderných funkcií, ako je booster, vďaka ktorému dosiahnete počas chvíľky maximálnu teplotu, oválna zóna pre neštandardné tvary a veľkosti riadu, prepojenie varnej dosky a digestora pomocou funkcie Hob2Hood, vďaka ktorej sa odsávač pár sám aktivuje. Obľúbený je priamo variant indukčná varná doska s integrovaným odsávačom pár, ktorý paru strháva a odsáva štrbinou umiestnenou vo varnej doske.

  • Úsporná prevádzka

  • Najrýchlejší ohrev

  • Veľmi jednoduchá údržba

  • Minimálna tepelná strata

  • 1 l vody zohreje za cca 2 minúty

  • Jedlo, ktoré odkvapne na varnú dosku sa nepripáli

  • Vyššia hlučnosť

  • Vyššia obstarávacia cena

  • Nutnosť používať špeciálny riad

Indukčné varné dosky

Sklokeramická

Na prvý pohľad svojím vzhľadom pripomína sklokeramická varná doska indukčný variant, v skutočnosti sa ale jedná o praktickejšiu a modernejšiu náhradu liatinovej platničky. Na ohrev totiž využíva elektrickú energiu.

Sklokeramická varná doska má však oproti liatinovej varnej doske vďaka kompaktnému povrchu nižšie energetické straty a ľahko sa udržuje. Funguje na princípe vykurovacích špirál, ktoré nahrievajú varné zóny. To, že varná zóna dosiahla požadovanú teplotu, spoznáte podľa zafarbenia platničky dočervena. Veľkou výhodou je, že na sklokeramickej varnej doske nemusíte používať žiadny špeciálny riad.

Jej nevýhodou je obvykle dlhšia doba varenia, vytváranie nadbytočného tepla a dlhšia doba chladnutia. Niektoré sklokeramické varné dosky majú však funkciu pre bleskové zahriatie, ktorej sa hovorí booster. Na rýchlejší ohrev sa do niektorých sklokeramických varných dosiek inštalujú tzv. halogénové zóny. Práve vďaka skleneným špirálam naplneným halogénovým plynom sa platnička zahreje na vysoký výkon veľmi rýchlo.

  • Cenovo dostupná

  • Jednoduchá údržba

  • Varí úplne bezhlučne

  • Kompaktný moderný vzhľad

  • Nie je potrebný žiadny špeciálny riad

  • Dlhšia doba zahriatia

  • Dlhšia doba chladnutia varných zón

  • Produkujú viac nadbytočného tepla

  • Energeticky náročnejšie ako indukcia

  • Obmedzené možnosti regulácie výkonu

Kombinovaná

Kombinovaná varná doska spája výhody jednotlivých typov varných dosiek. Existuje buď kombinácia indukcie a sklokeramiky, indukcie a plynu alebo sklokeramiky a plynu. Práve kombinovaná varná doska s plynom je skvelou voľbou pre domácnosti, kde častejšie dochádza k výpadku elektriny. Je tiež výborným kompromisom pre domácnosti, ktoré sa nemôžu rozhodnúť medzi elektrickou varnou doskou a plynom.

  • Skvelý kompromis, keď sa nemôžete rozhodnúť pre typ varnej dosky

  • Spája výhody jednotlivých typov varných dosiek

  • Keď vypadne elektrina, môžete variť na plyne

  • Pri kombinácii s plynom je potrebná prípojka na plyn

  • Vyššia obstarávacia cena

Kombinované varné dosky

Liatinová

Veľkou výhodou liatinových elektrických varných dosiek je ich cenová dostupnosť. Nevýhodou je v porovnaní s ostatnými typmi varných dosiek dlhá doba zahriatia a dlhšie tiež trvá, kým platnička vychladne. Spotreba je pri tomto type varných dosiek vysoká a využitie energie dosahuje maximálne 60 %. Liatinové varné dosky sa z trhu postupne vytrácajú a nahrádzajú ich moderné indukčné a sklokeramické varné dosky.

  • Cena

  • Vysoká odolnosť

  • Spotreba

  • Energeticky neefektívna

  • Vysoké množstvo zvyškového tepla

  • Dlhá doba zahriatia a chladnutia platničiek

Parametre varnej dosky

Výkon a príkon

Varné dosky majú rozdielne veľké varné zóny a za celkový výkon sa považuje súčet jednotlivých hodnôt všetkých platničiek, niekedy sa ale uvádza aj výkon pre každú platničku zvlášť.

Minimálny celkový výkon pri klasických štvorhorákových platničkách by nemal dosahovať menej ako 6000 W, nižší výkon už nie je žiaduci, pretože by ste museli čakať podstatne dlhšiu dobu, než sa jedlo uvarí. Pamätajte však na to, že varné dosky s menej platničkami budú mať výkon prirodzene nižší, pretože platničiek je menej. Najmenšia varná zóna máva spravidla 1200 W, stredne veľká zóna 1700 W, veľká varná zóna 2300 W a WOK horáky dokonca 4000 W.

Veľkosť a počet platničiek

Najbežnejšia je varná doska so 4 platničkami, na ktorých pohodlne uvaríte jedlo pre celú rodinu . Indukčné a sklokeramické varné dosky bývajú niekedy vybavené oválnou zónou, vďaka ktorej sa platnička zväčší a môžete na ňu položiť aj veľký hrniec. Niektoré indukčné dosky dokonca aj veľkosť hrnca samy rozpoznajú. Iné indukčné dosky sú vybavené tzv. flexi zónou, ktorá umožňuje prepojenie 2 varných zón a vytvorí tak väčšiu plochu. Existujú dokonca aj také varné dosky, pri ktorých sa dajú prepojiť všetky varné zóny do jednej, a môžete tak využiť plochu celej varnej dosky.

Pre menej početnej domácnosti, malé kuchyne, chalupy či kuchárov, ktorí toho príliš nenavaria bude vhodný typ varná doska s 2 platničkami.

Spôsob zapojenia

Zapojeniu varnej dosky je nevyhnutné venovať dostatok pozornosti, a to z 3 dôvodov: kvôli bezpečnosti, ideálnemu fungovaniu a tiež kvôli platnosti záruky. Všetky 3 kritériá zaistí iba inštalácia vykonaná odborníkom s príslušným osvedčením, či už sa jedná o pripojenie na plyn, alebo na 220/360 V.

Niektoré indukčné varné dosky je možné zapojiť na 220 V aj 360 V, mnohé sú však určené iba pre 1 typ siete a ich nevhodné zapojenie na iný príkon by vám mohlo spôsobiť veľké nepríjemnosti.

Vždy je dôležitá hodnota prúdového ističa, ktorý je možné pre varnú dosku vyhradiť, a taktiež materiál, prierez a celkový stav elektrického kábla, ktorý vedie od domácich ističov k miestu, kde bude doska inštalovaná. Pri zapojení na 1 fázu (1× 230 V) by istič mal mať hodnotu minimálne 32 A a prierez jedného vodiča v kábli 6 mm². To je často nesplniteľné, a navyše by dodávateľ elektrickej energie chcel vysoké paušálne poplatky. Preto je lepšie zapojenie na 3 fázy (3× 230 V/50 Hz) s hodnotami ističa 16 A (teda celkom 3× 16 A) a prierezom jedného vodiča v kábli 1,6 mm².

Pre poriadok je potrebné spomenúť, že varná doska v skutočnosti využíva iba 2 fázy, 3. fázu je možné použiť pre napájanie elektrickej rúry. Pri indukčnej varnej doske je potrebné ustrážiť splnenie ešte jednej podmienky. Jej spodná časť je totiž osadená vetrákmi, ktoré potrebujú nasávať a vyfukovať vzduch. Po usadení varnej dosky do montážneho otvoru by mala medzi spodnou stranou varnej dosky a ďalšou prekážkou zostať minimálne 60 mm medzera a malo by sa zaistiť, aby do tohto priestoru mohol prichádzať vzduch. Rovnako dôležitá je druhá požiadavka na zabezpečenie odvodu teplého vzduchu mriežkou v spodnej časti varnej dosky, kde by po inštalácii mala pod pracovnou doskou zostať medzera aspoň 5 mm.

Ovládanie

Pri varných doskách sa najčastejšie stretnete s 2 spôsobmi ovládania. Najjednoduchšie je to pri plynových varných doskách, tie sa totiž ovládajú otočnými kolieskami a mávajú automatické zapaľovanie.

Indukčné a sklokeramické varné dosky bývajú najčastejšie vybavené dotykovým ovládaním so zvukovou odozvou, ale existuje aj niekoľko typov indukčných a sklokeramických varných dosiek, ktoré sa ovládajú mechanicky. Pri drahších modeloch sa môžete stretnúť aj s ovládacím displejom a zvoliť si na ňom napr. varenie ryže.

Dizajn a materiál

Aj pri dizajne máte na výber širokú škálu možností. V obľube je retro varná doska pripomínajúca babičkino varenie na vidieku, ale aj ultramoderné prístroje, kde najpokročilejšie technické vybavenie ide ruka v ruke s futuristickým dizajnom . Výrobcovia stále prichádzajú s novými prvkami a riešením detailov – od tvaru gombíkov až po skosenie rámčeka v mieste zapustenia dosky do kuchynskej linky.

Môžete si zvoliť z niekoľkých materiálov základnej dosky. Predtým obvyklý smalt je síce najlacnejší, ale vo veľkej miere ho dnes vytláča predovšetkým sklo, nerez a sklokeramika.

Retro varné dosky

Funkcia

  • Varná doska s odsávačom pár integrovaným priamo do dosky prispôsobuje výkon automaticky a čím vyššia teplota je, tým výkonnejšie je tiež odsávanie. Tento digestor oceníte, ak máte varnú dosku na ostrovčeku. Odsávač vám nebude brániť vo výhľade a narúšať celkový dizajn kuchyne.

  • Indikátorom zvyškového tepla je vybavená väčšina sklokeramických dosiek. Informuje vás o tom, ktorá platnička je ešte horúca. Vďaka tomu sa nespálite a tiež môžete zostatkové teplo využiť na ohriatie už uvareného jedla.

  • Časovač vám dá možnosť nastaviť dobu, po ktorej sa varná doska sama vypne.

  • Poistka plameňa zaisťuje bezpečnosť používania plynovej varnej dosky. Ak dôjde k náhodnému zhasnutiu jedného z plameňov na doske napr. vplyvom vyliatej polievky alebo prievanu, automaticky sa zablokuje prívod plynu do všetkých horákov.

  • Integrované zapaľovanie je užitočnou funkciou pre plynové varné dosky. Vďaka nemu sa vybraný horák zapáli automaticky po stlačení a otočení príslušného gombíka.

  • Detský zámok je funkcia, ktorej aktiváciou zablokujete ovládanie varnej dosky. Nehrozí tak možné preprogramovanie, zvýšenie teploty, nežiaduce zapnutie horáka či zastavenie varenia.

  • WOK platnička je vlastne turbohorák určený pre smažiace panvice. Má výrazne vyšší výkon ako bežná platnička. WOK nájdete pri drahších plynových, indukčných a sklokeramických varných doskách. Môže mať 1 až 3 okruhy.

  • Booster, niekedy tiež JetStart alebo Sprintstart, umožňuje rýchle zahriatie vybranej platničky na maximálny výkon. Šetrí čas, ale zvyšuje spotrebu.

  • Hob2Hood systém umožňuje diaľkovú komunikáciu varnej dosky s odsávačom pár. Táto nadštandardná funkcia pri varení automaticky zapne osvetlenie a spustí ventilátor odsávača.

Rady na záver

Pri plynových varných doskách je najľahší na údržbu smalt, nie sú na ňom totiž natoľko vidieť šmuhy. Sklenené a nerezové varné dosky musíte leštiť starostlivejšie, pretože na týchto materiáloch sú všetky šmuhy omnoho viditeľnejšie. Prácu pri leštení tiež sťažujú horáky, ktoré handričke stoja v ceste. Našťastie existujú prípravky priamo určené na varné dosky, s ktorými ide údržba jedna radosť. Oproti tomu čistenie indukčných a sklokeramických dosiek je prechádzkou v ružovom sade. Nemusíte sa vyhýbať horákom a mnohokrát stačí len niekoľko ťahov handričkou po varnej doske. Skvelé na vyleštenie sklenených a sklokeramických dosiek sú aj prípravky na čistenie okien.

  • Varnú dosku čistite hneď po vychladnutí - o varnú dosku sa oplatí starať pravidelne, nenechávajte jej umývanie až na chvíľu, keď je plná zvyškov jedla a mastnoty

  • Stačí hubka a čistič - na bežnú údržbu vám postačí jemná hubka na riad a k nej čistič na príslušný povrch

  • Vyleštite povrch - po umytí vyleštite plochu utierkou z mikrovlákna alebo papierovou utierkou

  • Predvídajte - veľa práce si môžete ušetriť už pri samotnom varení, stačí, keď budete s hrncami opatrne manipulovať a každú vyliatu kvapku ihneď zotrite

  • Keď to nejde - na odolnejšie škvrny sa oplatí zaobstarať si špeciálny silnejší sprej či krém a tiež čistiacu škrabku

Hrnce na indukciu spoznáte podľa symbolu cievky alebo priložením magnetu ku dnu hrnca. Pokiaľ sa magnet na dne hrnca udrží, bude na indukcii fungovať.

Mriežky pre jednotlivé horáky sa vám ľahšie zmestia do umývačky riadu, ale môžu byť pri varení nestabilné. Spojené mriežky bývajú stabilnejšie. Je ale tiež potrebné vybrať kvalitné prevedenie mriežky, tá sa vyrába buď z liatiny, alebo zo smaltu. Mriežka nesmie z horáka padať, ani jej posunutie nesmie byť príčinou prevrhnutia hrnca na zem.